Jaarlijks overlijden kinderen tijdens water aktiviteiten op vakantie. Een harde waarheid waar we met onze geweldige sport mee te maken hebben. Een tweede waarheid is ook dat deze slachtoffers vaak voorkomen hadden kunnen worden.

De vakanties zijn voor een deel van Nederland net begonnen en dat houdt in dat er volop gezwommen wordt. Een groot deel van de kinderen is minder vaardig dan we zouden willen en dat geldt zeker ook voor kinderen met een zwem ABC of andere diploma’s op zak. Na het behalen van de zwemdiploma’s wordt er bijna niet meer geoefend en is het papiertje een schijnveiligheid.
Maar ook geoefende (wedstrijd-)zwemmers overschatten hun vaardigheden in buitenwater!
De zee of een meer is geen 25m binnenbad!

Om in en op het water veilig de vakantie te besteden zijn er goede tips.

  1. Maak iemand verantwoordelijk! Het principe “we letten samen wel op” is niet veilig. Iemand moet de uitgesproken taak hebben op te letten. Aan zee, in het zwembad, bij het meer, vooral bij het opblaasbadje in de achtertuin.
  2. Kleine kinderen moeten binnen handbereik gehouden worden. Zwembandjes geven een kind zelfvertrouwen bij het zwemmen, maar ze zijn geen veiligheidsmiddel.
  3. Laat kinderen nooit alleen gaan zwemmen.
  4. Ga vaak samen zwemmen, zeker als je dat gedurende het jaar thuis niet vaak doet. Oefenen onder begeleiding is belangrijk. Zwemspellen zoals iets opduiken of waterpolo zijn leuke aanraders.
  5. Laat jonge kinderen met een zwemdiploma niet dieper dan hun middel in het water gaan. Kinderen met bandjes om mogen niet verder dan hun knieën.
  6. Ga bij wind van land richting zee (aflandige wind) zonder spel en drijfmiddelen zoal luchtbedden het water in. Een kind zal de bal of het luchtbed willen ophalen als het wegdrijft en dat is erg gevaarlijk.
  7. Duik nooit in zee of in een meer. De diepte is onmogelijk in te schatten in donker water en in zee kunnen zandbanken voorkomen.
  8. Aan zee; let op de vlaggen die vaak aangeven hoe veilig het is om te gaan zwemmen. Bij de duinen staat bijna altijd aangegeven wat de betekenis van de verschillende vlaggen is.
  9. Ga bij grote temperatuurverschillen tussen de lucht en het water niet zwemmen. Sowieso is koud water gevaarlijk. Kramp en onderkoeling liggen op de loer.
  10. Bij boottochten op een riviertje moeten kinderen altijd een goedgekeurd zwemvest dragen. Bij boottochten op een meer of op zee (buitenwater) moeten alle opvarenden een zwemvest dragen. Ook bij kanotochten moeten alle opvarenden een zwemvest dragen.

Met de tips hierboven is zwemmen veiliger.

Wil je meer weten wat we voor je kunnen betekenen m.b.t zwemveiligheid neem dan contact met ons op!