Doe een test!

Zwem je sneller met een pull buoy of wetsuit ( bv. triatlon, reddingbrigade, surfers) dan weet je dat een laaggelegen lichaamshouding je afhoudt van een snellere tijd en een betere lichaamspositie in het water.

Er zijn vele redenen die het probleem van laag hangende benen veroorzaken. Bijvoorbeeld;

  • Teveel drukken aan de voorkant tijdens het insteken
  • Een matige beenslag ( 4 beenslagen ipv 6 beenslagen)
  • Het optillen van het hoofd tijdens de ademhaling.

Maar de volgende reden wordt nog te vaak vergeten:

Het omhoog drukken van de handpalm ( stuwvlak ) op het einde van de duwfase. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door coaches omdat dit zonder video-analyse vrijwel niet te herkennen is.

Ter verduidelijking, voortstuwing in het zwemmen is het uitduwen van water naar achteren om je vooruit te komen met een stuwende beweging. De druk die je uitoefent aan de achterkant van je armslag geeft je vaak een goed gevoel. Veel zwemmers ervaren de waterdruk in de handpalm ( stuwvlak) als grip. Dat klopt, maar je produceert geen voortstuwing wanneer je op het einde van je armslag het water naar boven duwt. Daarmee creëer je alleen maar een neerwaartse druk op je benen dat ervoor zorgt dat je benen in een ​​laaggelegen lichaamshouding terecht komen waardoor de weerstand toeneemt.

Hoe kun je dit voorkomen:

Denk na en duw het water tijdens elke armslag in de duwfase richting je tenen of de muur. Wanneer je hand de bovenkant van je dijbeen passeert draai je handpalm soepel in met de pink naar boven om je slag netjes af te maken.

Strek je arm niet volledig uit nadat je het dijbeen gepasseerd bent, dit veroorzaakt een hoop stress op de elleboog (wat kan leiden tot mediale epicondylitis – “golfer elleboog”) en het levert geen extra voortstuwing op.

Top wedstrijdzwemmers eindigen daarom aan het eind van de armslag met een licht gebogen elleboog.